7 tips till dig som är ny på jobbet!

Grattis - du har fått ett nytt jobb! Att få beskedet ger upphov till glädje och vi börjar förbereda oss och se fram emot den nya utmaningen. Men det är inte heller ovanligt att detta går hand i hand med nervositet, att vara ny på jobbet tär på krafterna för oss alla. Det handlar inte bara om nya arbetsuppgifter och rutiner att sätta sig in i, utan också om att vara ny i teamet och få nya kollegor. Vi har samlat ihop våra 7 bästa tips till dig som är just ny på din arbetsplats.

  1. Först och främst, det är tufft att vara ny på jobbet och du kommer att känna dig extra trött. Se till att sova lite extra, inte planera in för mycket runt omkring arbetet, ta tid för pauser och ät regelbundet och ofta den första tiden.
  2. Känn ingen stress över att du inte kommer in i allt på en gång. Det tar ofta upp till ett år att komma in i alla arbetsuppgifter på en ny arbetsplats.
  3. Glöm inte att det tar ett tag att lära känna dina nya kollegor och deras olika kommunikationsstilar. Uppstår missuppfattningar mellan dig och dina medarbetare – ta det inte personligt! Ju mer ni lär känna varandra kommer ni lära er hur ni kommunicerar på bästa sätt.
  4. Att känna sig utanför sammanhållningen på grund av exempelvis interna skämt eller vissa grupperingar är inte ovanligt. Men kom här ihåg att vi människor är vanedjur och vill känna trygghet, därav fortsätter personer oftast med sina vanliga rutiner trots att en ny person har tillkommit i teamet. Det är alltså inte att du blir exkluderad.
  5. Vänta inte på att bli medbjuden eller inkluderad, ta makten själv och fråga! Följ med på lunch, ta en kaffe med dina kollegor och bjud på dig själv. Känslan av att känna dig på sidan av kommer försvinna inom kort.
  6. Vet du sedan tidigare vad det är som kan vara upphov till exempelvis stress eller osäkerhet i ditt arbete? Passa på när du är ny att på en gång sätta ramar som undviker detta. Formulera vad det är och kommunicera detta på en gång till din chef eller dina nya kollegor. Vet du att du blir stressad av att det är mycket liv och rörelse runt dig? Flagga för detta på en gång! Eller så kanske du vet med dig att du presterar sämre om du inte vet tydligt vad som förväntas av dig? Prata med din chef tidigt så ni från start kan sätta ett bra arbetssätt att tillämpa framåt.
  7. Glöm inte att njuta och ta vara på tillfället! Även om det är tufft och ansträngande att vara ny är det också väldigt roligt. Ta också vara på chansen att bli den du vill vara och är på arbetsplatsen! Ta dig an nya utmaningar, visa nya sidor och ta ut svängarna lite. Det kommer öka chanserna att du trivs under en längre tid på ditt nya arbete.

Stort lycka till, och ha kul!