Fler utbildar sig under Covid-19

VÄr systerbolag Jurek slÀpper Ärligen en rapport kallad Jurekbarometer dÀr lön, utbildning och demografi analyseras. Den nyutkomna rapporten som behandlar arbetsmarknanden under Covid-19 visar att allt fler vÀljer att kompetensutveckla sin personal i dessa pandemitider. Karolina Wahlström hos oss pÄ ID-Entity delar hÀr med sig av sina spÀnnande iakttagelser frÄn arbetet med att kompetensutveckla ledare, grupper och enskilda individer.

Betydligt fĂ€rre jobb har utannonserats under pĂ„gĂ„ende pandemi. En direkt följdeffekt Ă€r en minskning i antalet ansökningar. Jurek har sett en nedgĂ„ng i antalet sökande med hela 50 – 60% över hela Sverige i sin rapport. MĂ„nga företag har valt att avvakta med att ta in ny arbetskraft, Ă€ven om det rullat igĂ„ng betydligt mer nu under hösten. Men istĂ€llet mĂ€rker vi pĂ„ ID Entity av ett ökat intresse nĂ€r det kommer till kompetensutveckling. Karolina Wahlström Ă€r omrĂ„deschef för ID Entity och delar hĂ€r med sig av spĂ€nnande observationer frĂ„n arbetsmarknaden.


Vilka typer av kompetenser Àr vanligast att företag satsar pÄ att utveckla?

I och med pandemin sÄ har betydligt fler valt att arbeta mer digitalt. Det Àr mÄnga av vÄra kunder som upplever en lÀgre motivation och ett bristande engagemang hos medarbetarna. Vi ser en ökad efterfrÄgan pÄ utbildningar som bidrar med insikter och skapar verktyg för distansledarskap i syfte att öka just motivationen. Anpassade digitala webinars/workshops inom work/life balance samt stress och hÀlsa ser vi ocksÄ en ökad trend inom. Dessutom ser vi vÀldigt positivt pÄ att efterfrÄgan pÄ vÄra utbildningar inom arbetsmiljö har ökat.

Varför Àr det sÄ vÀrdefullt för företag att kompetensutveckla sina medarbetare nu i dessa tider?

Personal Àr företagets viktigaste resurs. Brister i ledarskap kan ge stora konsekvenser pÄ hur företag klarar sig genom krisen. Det Àr lÀtt att hÀnga pÄ i en framgÄngssaga, men nÀr det Àr tuffare tider sÄ Àr det just ledarskap och engagemang som avgör om man fÄr behÄlla sin personal lÄngsiktigt.

Finns det nÄgra specifika roller som företag valt att satsa pÄ?

FrÄn samtal med kunder och kundundersökningar kan vi konstatera att det övervÀgande har handlat om önskemÄl att utveckla mellanchefens roll. Mellanchefer behöver direkta verktyg att anvÀnda i sitt dagliga ledarskap pÄ distans. Att vara tydlig, engagerad och nÀrvarande Àr en utmaning i dessa tider. Speciellt nÀr de inte har nÄgra konkreta verktyg för distansledarskap.

HÀr kan ni lÀsa hela arbetsmarknadsrapporten för mer spÀnnande information om kompetensutveckling i dessa tider

Karolina Wahlström